HTML

Szerkesztés 3 szinten (frissítve)

2009.02.28. 22:50 :: oto

Egy fotó elkészítése nem csak a fényképezőgép beállításából, a kép megkomponálásából és az exponálógomb lenyomásából áll. A fotó elkészítéséhez hozzátartozik az utómunka, a képszerkesztés is, ahol a fénykép megkapja a végső formáját, amikor a leginkább képes átadni azt az üzenetet, hangulatot, ami a fotó készítésekkor megfogant bennünk. Az utómunka során - ha kell - még jobban ki tudjuk emelni a témát, vagy le tudjuk vágni, el tudjuk tüntetni a zavaró részeket.
Nálam a képkészítési folyamat 3 szinten zajlik:

1. Nyers kép. Ezek a képek közvetlenül a fényképezőképből, vagy ha jobban tetszik, a memória kártyáról kerülnek elő. Előfordulhat, hogy kicsit ferde, kicsit sötét, kicsit világos, vagy éppen belóg valami, de az is könnyen előfordulhat, hogy teljesen rendben van.

2. Alapszerkesztés. A "deffektes" (ferde, sötét, stb.) képeket ki kell javítani. Az alapszerkesztés során ezeket a fotókat olyan állapotba kell hozzni, amelynek a minősége megfelelő és minden körülmény között felvállalható.

3. Kreatív szerkesztés. Általában azok a képek jutnak el erre a szintre, amiket abból a célból válogattok, hogy albumba, fotókönyvbe rendezzük őket, vagy papírképet készítsünk belőle. A szerkesztés során a fényképek hangulata, mondanivalója sokkal határozottabbá válik, megjelenésük pedig egyedibb, különlegesebb lesz. Ez persze az alapszerkesztésnél jóval több utómunkát és időt igényel, ezért többnyire csak a megrendelt fényképekre alkalmazzuk.

De mutatnék egy példát:

Ezen a fotón a fehér menyasszonyi ruha miatt a környezet kissé alulexponált lett. (Zárójelben jegyzem meg, hogy még mindig ez a kedvezőbb helyzet, mivel ellenkező esetben, vagyis amikor a környezet van helyesen kiexponálva, a ruha egy részlettelen kiégett folttá vált volna)






















Alapszerkesztés után a kép tónusa sokkal kiegyensúlyozottabb






















Kreatív szerkesztés után pedig így néz ki a fotó























Mutatnék egy másik képet is, ahol kicsit más arányban történtek a változtatások.

Ez az eredeti kép























Mint látjátok, az alapszerkesztés során nem sok minden történt, mindössze kicsit megvágtam a képet























Ez pedig a végeredmény egy izmosabb szerkesztgetés után. Sokkal kifejezőbb, hatásosabb és hangulatosabb így a kép, szóval megérte vele dolgozni :)

Szólj hozzá!

Címkék: esküvő filozófia portré

A bejegyzés trackback címe:

https://ivanfoto.blog.hu/api/trackback/id/tr85933532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása